انجمن پشتیبانی فارسی فریم ورک کیک پی اچ چی - cakephp

نسخه کامل: پی‌اچ‌پی با طعم کیک - سلسله مقالات آموزشی کیک پی اچ پی
شما در حال مشاهده نسخه ساده شده مطالب هستید. نسخه کامل را به همراه قالب بندی ببینید.
با سلام
اولین قسمت از مجموعه آموزشی کیک پی‌اچ‌پی رو بلاخره منتشر کردم .
البته این قسمت فقط مقدمه هست ولی قصد دارم تا آخرش ادامه بدم .
محتوا هم ترجمه‌ی همون نمونه‌ای هست که توی سایت کیک ارائه شده . آموزش سیستم وبلاگ‌نویسی .

پی‌اچ‌پی با طعم کیک - قسمت اول

پ ن : لینک قسمت های بعدی به ادامه همین پست اضافه خواهد شد
پ ن : حقوق این اثر متعلق به خودم و این انجمن هست و دوستان اگه تمایل داشتن می تونن سایت رو هم راه اندازی کنن (منظورم فضای غیر از انجمن هست) تا این مقالات توی صفحه اصلی سایت هم درج بشه .
عالی بود مرسی مرتضی عزیز
قسمت اول آموزش :
حتما تا حالا کیک‌های زیادی را دیده‌اید و آنها را خورده‌اید . اما کیکی که در این سلسله آموزش قصد پختنش را دارم کمی متفاوت است . این کیکِ ما شیر و آرد و تخم مرغ ندارد ، بلکه از کلاس‌ها ، آبجکت‌ها و متد‌ها تشکیل شده است .

من معتقدم که بهترین راه برای آموختن برنامه‌نویسی ( یا مسائل مرتبط با برنامه‌نویسی ) تمرین و نوشتن مثال است . وقتی تصمیم گرفتم این سلسله آموزش را شروع کنم اولین گزینه‌ای که برای موضوعِ مثال به ذهنم رسید مثالِ موجود در سایتِ رسمیِ کیک بود . آموزشِ ایجادِ یک سیستمِ وبلاگ نویسیِ ساده .
[تصویر: cake-logo.png]
تصمیم گرفتم که همان خود‌آموز را ترجمه کرده و با اندکی دخل و تصرف به منظور روان‌تر و قابلِ فهم‌تر شدن در وبلاگم و انجمن پشتیبانی و توسعه فارسی کیک پی‌اچ‌پی منتشر کنم تا برای افرادی که قصد یادگیری این فریم‌ورک را دارند راهنمای خوبی باشد .

یادآوری می کنم که برای دنبال‌کردنِ این آموزش ، زیاد عجول نباشید . زیرا من هم مثل سایرِ انسان ها فعالیت‌های دیگری غیر از وبلاگ‌نویسی دارم .

بعد از این گپ‌و‌گفت مختصر به اولین قسمت از این خود آموز می پردازیم . با ما همراه باشید .

شایان ذکر است که این سلسله آموزش انحصارا برای این وبلاگ و انجمن پشتیبانی و توسعه فارسی کیک پی‌اچ‌پی نوشته می شود و استفاده از این مطالب تنها با ذکر منبع مجاز است . با تشکر از عزیزانی که حقوق دیگران را رعایت می کنند .

قسمتِ اول : مقدمه ، تعریف و نیازمندی‌های پروژه :

به کیک خوش آمدید . شما احتمالا این آموزش را به این دلیل می‌خوانید که می‌خواهید بیشتر بدانید که کیک چطور کار می‌کند . هدفِ ما افزایشِ بهره‌وری و برنامه‌نویسی لذت‌بخش است . ما امیدواریم که شما این آموزش را به عنوان شیرجه رفتن درون کد‌ها ببینید .
این آموزش شما را از ابتدا تا انتهایِ ساخت یک برنامه ی وبلاگ‌نویسیِ ساده پیش می‌برد . با ما باشید با : دریافت و نصب کیک ، ایجاد و انجامِ تنظیماتِ بانک اطلاعاتی ، و ساختنِ یک برنامه‌ی نسبتا منطقی برای لیست کردن ، افزودن ، ویرایش، و حذف کردنِ پست‌های وبلاگ .

آنچه نیاز داریم :

• یک وب سرور (مانند WAMP , Xampp , easyphp و …) . ما فرض می‌کنیم که شما از آپاچی استفاده می‌کنید . اما دستور‌العمل برای استفاده از سرور‌های دیگر بسیار مشابه است . ممکن است بخواهیم قدری تنظیماتِ سرور را دستکاری کنیم . اما مردم باید بتوانند بدون انجام تنظیمات ، از کیک استفاده کنند .
• یک سرویس‌دهنده‌ی بانک اطلاعاتی . ما از MySQL در این آموزش استفاده خواهیم کرد . شمابرای ایجادِ یک دیتا بیس باید با MySQL به اندازه کافی آشنایی داشته باشید .
• دانستن php . شما در ادامه به صورت شی‌گرا کار خواهید کرد . این بهتر است ، اما اگر به شکل رویه‌گرا (procedural ) برنامه‌نویسی می‌کنید هم جای نگرانی نیست .
• آخرین چیزی که نیاز دارید اطلاعات مقدماتی درباره‌ی الگویِ برنامه نویسیِ MVC است . در بخش ” شروع با کیک پی‌اچ‌پی ” می توانید مرور سریعی بر این مفهوم داشته باشید . عبارت MVC به طور خلاصه یعنی “ مدل – نمایش – کنترل‌گر ” . نگران نباشید ،‌این مفهوم را در حدودا نیم صفحه توضیح می‌دهیم .

برویم برای شروع !

Reference : http://book.cakephp.org/view/219/Blog

لینک منبع فارسی
خودم هم فکرش را نمی‌کردم به این زودی‌ها بتوانم قسمت دوم از مجموعه‌ی ” پی‌اچ‌پی با طعم کیک ” را آماده کنم . همان‌طور که خاطرتان هست قسمت قبلی کاملا تئوری و مقدمه بود . این قسمت هم تقریبا همان سبک را دارد و چندان وارد مباحث عملی نمی‌شود ، اما این نوید را به شما می‌دهم که قسمت بعدی یک شروع عملیِ خوب خواهد بود .

Persian CakePHPبیشتر از این منتظرتان ‌نمی‌گذارم . با ما همراه باشید با قسمت دوم از مجموعه‌ی ” پی‌اچ‌پی با طعم کیک ” .

برای شروع بیایید آخرین نسخه‌ی کیک را تهیه کنیم .

برای دریافتِ جدید‌ترین نسخه به صفحه‌ی پروژه‌ی کیک پی‌اچ‌پی (cakeforge) نگاهی بیندازید و آخرین نسخه‌ی پایدار (stable) را دانلود کنید . این آموزش بر مبنای نسخه‌ی ۱٫۲xx است .

همچنین شما می‌توانید در این آدرس به برسی نسخه‌های زیر مجموعه‌ی ۱٫۲xx پرداخته و از آن خروجی بگیرید .

صرف نظر از نحوه دانلود ، فایل‌ها را درون پوشه‌ی root قرار دهید . هنگاهی که این مراحل به پایان رسید پوشه‌ی root شما باید چیزی شبیه به این باشد :
view source
print?
1./app
2./cake
3./docs
4./vendors
5..htaccess
6.index.php

ممکن است الان زمان مناسبی باشد برای این که کمی در مورد ساختار پوشه‌های کیک و عملکرد آنها بدانید . برای اطلاعات بیشتر به قسمتِ ” Basic Principles of CakePHP ” و بخش CakePHP File Structure مراجعه نمایید .

پی‌نوشت : لینک‌های ذکر شده در سطر فوق ، از سایت رسمی کیک پی‌اچ‌پی است و به زبان انگلیسی می‌باشد . شاید در فرصتی مناسب به همت اعضای تیم پشتیبانی و توسعه فارسی کیک پی‌اچ‌پی تمام مستندات کیک فارسی سازی شد . به امیدِ آن روز .

خب این قسمت هم به پایان رسید . می دانم که بخش ها ، کوتاه و کند پیش می روند اما چون بر مبنای سایت رسمیِ کیک جلو می روم و فرصتم نیز کم است چاره‌ای جز این نیست .

Reference : http://book.cakephp.org/view/329/Getting-Cake

نکته : این مطلب بصورت اختصاصی برای این وبلاگ و انجمن پشتیبانی و توسعه فارسی کیک پی‌اچ‌پی نوشته شده است و استفاده از این مطلب تنها با ذکر منبع مجاز است .

لینک منبع فارسی
قصد داشتم برای تبریکِ عیدِ نوروز مطلبی را آماده کنم . اما دیدم مفید‌تر خواهد بود اگر به عنوانِ تبریک و عیدی قسمت دیگری از سلسله آموزش‌های ” پی‌اچ‌پی با طعم کیک ” را خدمتِ شما عزیزان ارائه نمایم . البته شاید در روز‌های آینده مطلبی اختصاصی برای تبریک سال نو نوشتم . اما فعلا ترجیه می‌دهم به کیک بپردازم .

همان‌طور که خاطرتان هست با ماهیت کیک پی‌اچ‌پی در قسمت اول آشنا شدیم و در قسمت دوم به ساختار فایل‌ها و پوشه‌ها و نحوه‌ی دانلودِ کیک اشاره کردیم .

در این قسمت قصد داریم به ارائه‌ی نکاتی چند درباره‌ی ساختارِ دیتا‌بیس‌ها و قوانین نامگذاری جداول و کلاس‌ها بپردازیم . بدیهیست که این آموزش تنها اشاره‌ای به این ساختار و قوانین دارد و به قولِ معروف :

تو خود حدیث مفصل بخوان از این مجمل !

اگر واقعا طالب یادگیری کیک باشید باید وقت صرف کرده و مستنداتِ کیک را از سایت اصلی با دقت مطالعه کنید . اما این آموزش جرقه و شروع خوبیست . با ما همراه باشید با این قسمت

[تصویر: cake-logo.png]

ایجادِ دیتا‌بیسِ وبلاگ

اکنون ما باید بانک اطلاعاتی وبلاگ خود را ایجاد کنیم . اگر با این کار آشنایی دارید یک نام برای بانک اطلاعاتی خود انتخاب کنید و یک پایگاه داده‌ی خالی با نام مورد نظر خود ایجاد کنید . فعلا فقط یک جدول ایجاد می‌کنیم تا بتوانیم اطلاعات مطالب ( پست‌ها ) را درون آن نگهداری کنیم . همچنین می‌خواهیم چند رکورد آزمایشی به این جدول اضافه کنیم .
برای ایجاد جدول از کدِ اس‌کیو‌ال زیر استفاده کنید :

کد PHP:
/* First, create our posts table: */
CREATE TABLE posts (

id INT UNSIGNED AUTO_INCREMENT PRIMARY KEY,

title VARCHAR(50),

body TEXT,

created DATETIME DEFAULT NULL,

modified DATETIME DEFAULT NULL
);

/* Then insert some posts for testing: */
INSERT INTO posts (title,body,created)

VALUES ('The title''This is the post body.'NOW());

VALUES ('A title once again''And the post body follows.'NOW());

VALUES ('Title strikes back''This is really exciting! Not.'NOW()); 

نام جداول و نام فیلد‌ها نباید خودسرانه باشد . اگر شما از قوانین نامگذاری دیتا‌بیس و قوانین نامگذاری کلاس‌ها ( هر دو در اینجا توضیح داده شده است ) پیروی کنید قادر خواهید بود تا از بسیاری از قابلیت ها و عملکرد های استاندارد کیک استفاده کنید ، بدون اینکه مجبور باشید به صورت اختصاصی تنظیمات خاصی انجام دهید .

کیک از انعطاف‌پذیری خوبی برخوردار است و حتی با بد ترین ساختار دیتا‌بیسی قابل اجرا است . اما رعایت استاندارد‌ها و قوانین در وقت شما صرفه‌جویی می کند .

برای کسب اطلاعات بیشتر درباره‌ی قوانینِ کیک به صفحه‌ی ” CakePHP Conventions ” مراجعه کنید . اما همین کافیست که بدانید هنگامی که اسم جدول‌مان را ‘posts’ در نظر می گیریم ، کیک به صورت خودکار جدول را به مدل متصل می‌کند و در این صورت کیک بصورت خودکار فعالیت‌های دیتابیس را مدیریت می‌کند .

خب این قسمت هم به پایان رسید . کم‌کم آموزش به جا‌های خوبی نزدیک می‌شود . در قسمت بعدی به تنظیماتِ دیتابیس در کیک می‌پردازیم .

Reference : http://book.cakephp.org/view/330/Creatin...g-Database

بار دیگر یادآوری می‌کنم که این آموزش انحصارا برای این وبلاگ و انجمنِ پشتیبانی و توسعه‌ی فارسی کیک پی‌اچ‌پی نوشته شده است و استفاده از مطالب تنها با ذکر منبع مجاز است .

امیدوارم از این آموزش استفاده کافی برده باشید .

آنچه گذشت :

پی‌اچ‌پی با طعم کیک – قسمت اول

پی‌اچ‌پی با طعم کیک – قسمت دوم

لینک منبع فارسی - یک برنامه نویس
اولین روزِ سالِ ۸۹ را با یک قسمتِ دیگر از آموزش‌های ” پی‌اچ‌پی با طعم کیک ” شروع می‌کنم . امیدوارم این سال برای من و همه سالی سرشار از آموخته‌های سودمند باشد . در قسمت‌های گذشته چیز‌هایی بصورت تئوری و کمی عملی درباره‌ی کیک آموختیم . برای دیدنِ آموزش‌های قبلی می توانید به اینجا سری بزنید . در این قسمت قصد داریم شما را با تنظیماتِ بانک اطلاعاتی در کیک آشنا کنیم . نکته‌ای که از اینجا به بعد مهم می‌شود این است که مطالب را حفظ نکنید . بلکه با منطقِ کیک آشنا شوید تا بتوانید آن را به ابعادِ مختلفِ پروژه‌ی خود تعمیم دهید .

بعد از این مقدمه‌ی کوتاه به سراغِ این قسمت از مجموعه‌ی آموزشیِ “ پی اچ پی با طعم کیک ” می‌رویم .

با ما همراه باشید .

انجامِ تنظیماتِ بانکِ اطلاعاتی در کیک

بیایید برایِ کیک مشخص کنیم که از کجا و چطور به بانک اطلاعاتیِ ما متصل شود . در اکثر پروژه‌ها این اولین و آخرین باری است که این کار را انجام می‌دهیم .

از فایل تنظیماتِ دیتا‌بیسِ کیک ، که در آدرس زیر قرار دارد یک کپی در همان‌جا تهیه کنید و نامش را به database.php تغییر دهید . در واقع کلمه‌ی default را از انتهایِ نامِ فایل حذف کنید .

کد:
/app/config/database.php.default

فایلِ مذکور را باز کنید . فایل تنظیمات باید برایتان جالب باشد . فقط در آرایه‌ی defualt تنظیماتِ خود را جایگزین کنید . یک نمونه‌ی تکمیل شده از فایل تنظیمات را می‌توانید در پایین ببینید .
کد PHP:
var $default = array(

'driver' => 'mysql',

'persistent' => 'false',

'host' => 'localhost',

'port' => '',

'login' => 'cakeBlog',

'password' => 'c4k3-rUl3Z',

'database' => 'cake_blog_tutorial',

'schema' => '',

'prefix' => '',

'encoding' => ''
); 

بعد از اینکه فایل database.php را ذخیره کردید شما باید بتوانید در مروگر صفحه‌ی ” خوش آمد گویی ” کیک را ببینید . این صفحه باید به شما بگوید که اطلاعات و ارتباطات دیتا بیس شما را پیدا کرده است و کیک می‌تواند با موفقیت با دیتا‌بیس ارتباط برقرار کند .

این قسمت هم به پایان رسید . امیدوارم از این قسمت از آموزش استفاده کافی برده باشید .
سال خوبی را برای شما آرزو می‌کنم .

Reference : http://book.cakephp.org/view/331/Cake-Da...figuration

یادآوری می‌کنم این مطلب انحصارا برای این وبلاگ و انجمن پشتیبانی و توسعه فارسی کیک پی‎اچ‌پی نوشته شده است و استفاده از آن تنها با ذکر منبع مجاز است .

منبع فارسی
لینک‌های مرجع